Google og Facebooks kamp om kontaktene dine

For en knapp uke siden endret Google sine vilkår for bruk av sitt Contacts API, en tjeneste som inntil nylig har gjort det mulig for f.eks. Facebook å la deg importere dine kontakter direkte fra din Gmail-konto. Google har alltid vært opptatt av datafrihet, og ønsket med endringen av sine vilkår å tvinge Facebook til å være like åpne.

Facebook har så langt ikke villet imøtekomme Googles krav, og det pågår nå en drakamp mellom de to gigantene. Facebooks argument er at dine venner på Facebook ikke har samtykket til at du kan eksportere deres kontaktinformasjon til en tredjepart, og peker på at det heller ikke ville vært naturlig om Facebook lot deg eksportere alle bildene av alle dine venner. Jeg mener både Google og Facebook burde håndtert dette annerledes.

Hva Google burde gjøre

Google burde fremdeles la sine data være fritt tilgjengelig. For meg som bruker av Googles tjenester, er det en ulempe at de legger restriksjoner på hva jeg kan bruke mine data til. Når det ikke finnes noen praktiske argumenter for å ikke tillate eksportering, bør jeg kunne gjøre som jeg vil.

Google gjør likevel rett i belyse at Facebook ikke gir den samme muligheten, og at det ville vært det beste for alle om data kunne flyte fritt i begge retninger. Den kampen bør de imidlertid ta direkte med Facebook, uten å la alle sine brukere bli skadelidende.

Hva Facebook burde gjøre

Facebook har tradisjonelt vært gniene på sine data, og tildels vært svært grådige når det gjelder å sikre seg rettigheter til innholdet brukere laster opp. Imidlertid kan det den siste tiden virke som om Facebook har endret kurs, og beveger seg mot mer åpne løsninger. Jeg er ikke enig i Facebooks sammenligning av bildearkiv med kontaktinfo, men er strengt tatt heller ikke så sikker på om jeg synes det hadde vært feil om de lot meg laste ned alle bildene fra en venns profil heller.

Facebook har en klar ambisjon om å fungere som en kontaktliste, og eksportmulighet er en helt grunnleggende del av en kontaktlistetjeneste. Facebook bør la tredjepartstjenester som Google hente samme type data ut fra Facebook, som Facebook henter fra disse tjenestene. Om Facebook mener det er feil å la meg eksportere mine venners kontaktinfo fra Facebook, bør de også holde seg for å gode til å la meg importere mine venners kontaktinfo fra Google.

Konklusjon

Facebook bør åpne opp, Google bør kjempe sin sak uten å ty til tvangsmidler.