Bør Jens Stoltenberg følge meg på Twitter?

I disse valgkamptider bestemte jeg meg plutselig for å følge en del politikere på Twitter. Ikke hovedsaklig fordi jeg er i tvil om hva jeg skal stemme, og heller ikke fordi jeg tror de vil si og mene noe vesentlig annerledes enn det jeg kan fange opp fra nettaviser, papiraviser og TV, men snarere fordi jeg som teknologi-/medieinteressert person vil se hvordan disse håndterer sosiale medier.

Jeg begynte med noen kjente navn, som @jensstoltenberg, @hoyre, @konservativ, @jonas_ap, @nikolaiastrup, @adidraja og lignende. Det første jeg gjorde var faktisk å se hvem @konservativ og @jensstoltenberg fulgte, for å få en idé om hvem som var interessante. Teorien er at om <interessant person> følger en <annen person> kan jeg anta at <annen person> også er interessant.

Det jeg fant var at @konservativ fulgte 116 personer (og ble fulgt av 1837), mens @jensstoltenberg fulgte nesten 17000, og ble fulgt av like mange. Av dette kan jeg anta at @konservativ følger 116 personer som han enten opplever som interessante, eller som han av personlige/politiske hensyn føler seg tvunget til å følge. @jensstoltenberg ville jeg derimot regne med har valgt å følge alle som følger ham, uansett om han aldri i livet faktisk kunne tenke seg å høre på de mener.

Dette betyr to ting:

1. Det er umulig å forstå hvem jeg selv bør følge ved å se på hvem @jensstoltenberg følger.

Ved å følge alle som følger ham, har han ødelagt muligheten til å henvise de som følger ham videre til andre personer han mener er viktige og dermed gi disse personene flere følgere (heter det følgere på norsk?).

2. Det er lite trolig at @jensstoltenberg faktisk leser det jeg skriver.

Det snakkes mye om toveis-kommunikasjon i disse nye sosiale mediene og politikerne vil gjerne snakke med sine velgere, men er det virkelig mulig å ha kommunikasjon med så med mange? Om målet kun er å lese @replies til seg selv, trenger man jo strengt tatt ikke å følge personen, disse får man fatt i uansett.

Konklusjon

Jeg tror både politikerne og brukerne/velgerne vil være mer tjent med at politikerne er kritiske til hvem de følger. For min del er det i hvert fall ikke noe mål at verken @SVKristin, @jensstoltenberg, @adidraja eller @hoyre skal lese mine generelle/personlige innlegg. Om jeg vil nå ut til de skriver jeg bare ganske enkelt @SVKristin på starten av meldingen min, og legger eventuelt inn en #valg09 på slutten.

Hva synes du? Blir du snurt om @jonas_ap ikke følger deg, når du tross alt har tatt deg bryet med å følge ham?

 

Categories: