Assumption is the Mother of All Fuck Ups

Jeg har nettopp kjøpt meg et nytt leketøy, en Asus EEE Pad Transformer TF101 Android Tablet 32GB Wi-Fi (bare litt kunstig forlenget produktnavn…).

Siden jeg har hørt at tablets skal bli redningen for mediebransjen, besøkte jeg noen medienettsider med den innebygde browseren, samt i et par andre mye brukte Android-browsere, uten å endre noen innstillinger. Resultatene ble blandet. Min Transformer har en oppløsning på 1280x800, omtrent like stort som eller større enn 50% av moderne laptoper (guesstimate). Alle sidene ble aksessert ved å gå til f.eks. dn.no, uten www og uten m/wap/mobil eller lignende. Eventuelle mobiladresser som vises under er videresendt fra hovedsiden.

For moro skyld vil jeg bare ta med de som leverte dårlig. DB.no, VG.no, Dagsavisen.no, TV2.no og en del andre klarte seg bra (det vil si, serverte meg en fullverdig desktopversjon, eller en versjon som var tilpasset/fungerte bra med min skjerm). Dette er ingen studie i brukervennlighet, og selv de som klarte seg bra, kunne klarte seg bedre med større click-targets og diverse andre endringer.

Så, over til de mindre praktfulle eksemplene (klikk på bilder for fullversjon):

Aftenposten, først med Miren, så med FireFox.

DN.no, først med Firefox, så med default.

Nrk.no, YR.no og danske Ekstrabladet.no

Det skal ikke så mye til for å se at dette ikke er optimalt. Uten at jeg har gravd for mye i mekanismene som ligger bak, mistenker jeg at det her er god gammeldags User-Agent-sniffing som pågår. Det trenger ikke være noe galt i det, dette fungerer bra for å ta meg til mobilversjon når jeg faktisk bruker en mobil. Men det slår åpenbart uheldig ut når antagelsen om hva som er en mobiltelefon feiler på denne måten. Jeg tipper de sniffer etter teksten “Android”, og da automatisk antar at det er en mobil. Om de hadde tatt seg bryet med å sniffe fire tegn til ville de fått “Android 3.1”, som unikt identifiserer tablets, da Android 3.x kun er for tablets, og foreløpig har alle disse 1280x800px skjerm.

Ved å gjøre antagelser basert på ufullstendig informasjon, og samtidig mest sannsynlig med en forenklet modell av verden, går det galt.

Langt på vei er innholdet som serveres for mobil og desktop det samme, mobilversjonene er noe enklere, men tilbyr ikke f.eks. lokasjonsrelaterte tjenester eller den klassiske “nå er jeg på farten og alt jeg vil ha er et telefonnummer” (som jeg forøvrig aldri har opplevd selv).

Min anbefaling her er å heller lene seg på @media queries og eventuelt en test på hva enheten min kan (ingen flash => vis HTML5 for video og jpg for annonser). Jeg ikke tenke meg noen situasjon der det er hensiktsmessig å servere en 320px bred nettside til en skjerm som er 1280px bred.

Hvordan disse nettsidene ser på ut på en iPad vet jeg ikke, men jeg regner med at hvertfall noen av dem er mer tablet-optimalisert. Det er imidlertid ikke en formildende omstendighet, snarere tvert om. Det betyr at de har tatt seg bryet med å lage en versjon som passer bedre for tablets, men ikke tatt seg bryet med å vise denne versjonen til alle som har en tablet. Ved å neglisjere mindre populære eller trendy enheter bygger man opp om Apples ledende posisjon, fremfor å innby til konkurranse og innovasjon. Om det er noe mediebransjen trenger i dag er det konkurranse og innovasjon, på alle nivåer.

Moralen er, som så ofte ellers: “Assumption is the mother of all fuck ups”.

PS.: User Agent-strengen for min browser er: “Mozilla/5.0 (Linux; U; Android 3.1; en-us; Transformer TF101 Build/HMJ37) AppleWebKit/534.13 (KHTML, like Gecko) Version/4.0 Safari/534.13”

Google bør fortsette å la produsenter lage sine egne grensesnitt for Android

En vanlig kritikk av Android er at brukeropplevelsen er svært forskjellig avhengig av hvilken produsent og hvilken modell man har, og mange mener at Google bør være langt strengere med hva slags tilpasninger som godtas. Vision Mobile diskuterer dette senest i dag. Jeg mener at en av de største styrkene til Android er nettopp at hver produsent kan lage sine egne versjoner. Hvorfor det? Innovasjon!

Jo flere ideer og grensesnitt som prøves ut, jo mer sannsynlig er det at man finner noe bra. Hva som er en god idé vet man ofte ikke før man har prøvd og latt forbrukere teste og si sin mening. La hver produsent prøve og feile og lære av hverandres gode og dårlige løsninger.

Google skal likevel gjøre alt de kan for å lage et grensesnitt som er så bra at produsentenes tilpasninger blir overflødige. De skal løfte grunnplattformen videre, og skape et fundament som gjør at produsentene kan fokusere på verdiskapning på et høyere nivå.

Noe mange i bransjen glemmer er at forbrukere som regel bare har én telefon om gangen, og ofte har de denne i 12-24 måneder (eller enda lenger). Det er ikke noe problem for en forbruker at Samsung, HTC og Sony Ericsson har laget forskjellige løsninger. Problemet vil eventuelt oppstå for produsenten som har laget en løsning som er mindre velfungerende enn en annen produsent sin. Da selger den ene produsenten flere telefoner, mens den andre må investere mer i produktutvikling (eller, mindre gunstig, i markedsføring).

Så slipp innovasjonen løs, la produsentene brenne for sine feil, og la oss glede oss over alle gode ideer!

How to Create a Simple Share Intent for Android

A simple and basic task to perform from Android apps is the option to share a piece of information. Luckily, Android makes this dead easy. It's probably because it's so easy that my attempt to Google the information didn't give me any results.

Well, next time, I'll hopefully end up at this very page with the following snippet ready to use:

Intent intent = new Intent(Intent.ACTION_SEND);
intent.putExtra(Intent.EXTRA_TEXT, "This is a text, should probably include a link, like this: http://www.gunnarlium.com");
intent.putExtra(Intent.EXTRA_SUBJECT, "This is an optional subject");
intent.setType("text/plain");
startActivity(Intent.createChooser(intent, "Share this!"));

When you're done, it will look this:

 

Happy sharing!